Ben je nog wel verzekerd als je je zorgverzekering niet betaald?

Het hoogste percentage Nederlanders dat zijn of haar zorgverzekeringspremie niet betaalt woont in Rotterdam. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het aandeel wanbetalers ligt in de Zuid-Hollandse stad namelijk op maar liefst 3,6 procent. Dit percentage ligt landelijk een stuk lager: 1,4 procent. Natuurlijk ben je in ons land verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Dit geldt niet helemaal voor kinderen, zij worden namelijk gratis verzekerd via hun ouders. Welke zorgverzekering het meest geschikt is voor jou? Daar kun je achter komen door je zorgverzekering vergelijken, waarbij je ook direct kunt kijken naar de aanvullende verzekeringen. Je kunt de polis dan ook direct afsluiten, waarna je het ook zult moeten betalen. Wat er gebeurt als je de zorgverzekering goedkoop niet betaalt lees je hieronder in dit artikel.

Centraal Administratie Kantoor

Nadat je zes maanden niet je zorgverzekering betaalt zal het Centraal Administratie Kantoor, ook wel het CAK genoemd, de premiebetaling en -inning overnemen. Betaal je de zorgpremie niet? Je verzekeraar zal dan al snel een betalingsherinnering sturen. Als je dan nog niet betaalt zal er ook snel een aanmaning met een aanbod voor een regeling om de zorgverzekering te betalen komen. Als je hier niet op ingaat dan zal de verzekeraar de aanvullende verzekeringen stop zetten. Heb je na vier maanden nog steeds niet de premie betaald? De laatste aanmaning zal dan volgen. Na zes maanden zal de zorgverzekeraar je uiteindelijk aanmelden bij het Centraal Administratie Kantoor. Het CAK zal dan de premiebetaling overnemen, waardoor je alsnog in de basisverzekering bij je huidige aanbieder zult blijven. Het Centraal Administratie Kantoor zal wel zwaarder inzetten op het innen van de premie dan je zorgverzekeraar heeft gedaan. Voor je kinderen zal er overigens niks veranderen, zij krijgen geen betalingsachterstand.

Hogere kosten

Het Centraal Administratie Kantoor zal je direct aanslaan voor een zogenoemde bestuursrechtelijke premie. Dit ligt hoger dan de premie van je zorgverzekeraar. Sinds het begin van dit jaar ligt de bestuursrechtelijke premie namelijk op 141,50 euro per maand. Het CAK is mogelijk om dit bedrag op een aantal manieren te innen. Zo kunnen ze het inhouden op je uitkering of op je salaris. Heb je geen regelmatig inkomen of is dit niet hoog genoeg? Dan kun je betalen voor de premie met behulp van een acceptgiro. Je zult dit ontvangen op een maandelijkse basis van het CJIB, wat de afkorting van het Centraal Justitieel Incassobureau is. Je zult de acceptgiro zelf in moeten vullen en op moeten sturen. Als je dit niet doen dan is er een grote kans dat een incassobureau het innen overneemt. Als dit het geval is dan zul je weer te maken krijgen met extra kosten.

Oplossen achterstand

Je zult dus elke maand 141,50 euro moeten betalen aan het Centraal Administratie Kantoor. Hiermee zul je helaas niets van het bedrag dat je schuldig bent aan de zorgverzekeraar afbetalen. Je zult dus nog steeds zelf de achterstand op je zorgpremie moeten betalen. Dit doe je daarentegen wel aan het CAK. Het Centraal Administratie Kantoor zal pas stoppen met het inhouden van de bestuursrechtelijke premie wanneer je de schuld aan de verzekeraar helemaal hebt terugbetaald. Daarnaast kan dit ook gedaan worden als je een betalingsregeling hebt afgesproken met de zorgverzekeraar. Ook kun je een regeling treffen voor schuldhulpverlening. In dit geval laat het Centraal Administratie Kantoor je werkgever of uitkeringsinstantie weten dat de bestuursrechtelijke premie stopt. Je kunt dan weer beginnen met het betalen van premie aan de zorgverzekeraar, waardoor ook de aanvullende verzekeringen weer in gaan. Je kunt dan zelfs weer overstappen.

Plaats een reactie