In het leven loop je nu eenmaal bepaalde risico’s. Dat is eigenlijk een van de weinige zekerheden die je in het leven hebt. Tegen sommige risico’s kun je niets doen, terwijl je je tegen andere risico’s wel in kunt dekken.
Gelukkig biedt het diverse aanbod van verzekeringen de mogelijkheid om je tegen sommige van deze risico’s in te dekken. Binnen het huidige aanbod kiezen veel mensen voor zowel de aansprakelijkheidsverzekering als de WA-verzekering. Deze verzekeringen lijken wellicht overeenkomsten te hebben, maar zijn aanzienlijk verschillend. Hieronder leggen we de verschillen uit.
Verschil 1: de dekking
Dat beide verzekeringen van elkaar verschillen, blijkt direct uit de dekking:
– Aansprakelijkheidsverzekering. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. Laat je bijvoorbeeld per ongeluk de laptop van je buurvrouw hard op de grond vallen? Dan dekt je verzekering voor aansprakelijkheid deze kosten.
– WA-verzekering. Met deze verzekering ben je gedekt tegen schade die je met je auto aan anderen en spullen van anderen veroorzaakt met je auto. Rijd je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan? Dan dekt je verzekering de kosten.
Let wel op: een WA-verzekering dekt alleen de schade aan de andere auto. Wil je ook de schade aan je eigen auto vergoed krijgen in zo’n situatie? Dan heb je een allrisk autoverzekering nodig, ook wel ‘volledig casco’ of ‘WA Volledig Casco’ genoemd.
Verschil 2: de verplichting
Hoewel het niet noodzakelijk is om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, geldt er wel een verzekeringsplicht als je een motorvoertuig bezit en ermee op de openbare weg rijdt. Deze plicht heeft betrekking op de WA-polis. Dus als je bijvoorbeeld alleen een fiets hebt, hoef je deze specifieke verzekering niet af te sluiten. Maar als autobezitter ben je wettelijk verplicht om deze wel te hebben.
Het is mogelijk om je WA autoverzekering uit te breiden. Zo kun je voor beperkt casco of een volledig casco kiezen. Met deze uitbreidingen zijn in meer situaties schadegevallen gedekt. In de basis is de standaard WA-polis een verplichting voor elke auto.
Verschil 3: de premie
Als je overweegt een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, vraag dan vooral bij meerdere maatschappijen een offerte aan. Je ziet dan al snel dat je voor zo’n verzekering slechts een paar euro per maand hoeft te betalen.
Wil je een WA autoverzekering afsluiten? Dan merk je al snel dat de premie hiervoor hoger ligt dan een aansprakelijkheidsverzekering. Dit heeft een logische reden: de schade die je met een auto aan kunt richten, is vaak groter dan de schade die je als persoon kunt veroorzaken.
Hoewel je voor een WA-verzekering maandelijks meer betaalt, is dit geen eerlijke vergelijking, puur omdat de dekking bij beide verzekeringen zo verschillend is.
Verschil 4: geschiktheid
De geschiktheid van beide verzekeringen is ook anders:
– Aansprakelijkheidsverzekering: geschikt voor elke particulier. Elke particulier kan ervoor kiezen om zich met zo’n verzekering in te dekken tegen schade die hij of zij aanricht bij anderen. Dit geldt ook voor schade aangericht door de rest van je gezin, door huisdieren en door logees.
– WA-verzekering: enkel geschikt voor eigenaren van een auto. Heb je bijvoorbeeld een leaseauto van je werkgever? Dan hoef je niet altijd een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Koop je een andere auto? Dan ben je dus verplicht om minimaal deze polis af te sluiten.
De verschillen zijn al met al groot. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke verzekering het beste aan jouw behoeften voldoet.