Zomervakantie 2021 wordt héél druk!

Heb jij alweer zin in je zomervakantie 2021? De eerste vaccins zijn daar, en het lijkt erop dat we in de tweede helft van volgend jaar weer als vanouds op vakantie kunnen. Diverse kenners uit de reiswereld voorspellen een drukke zomer met hogere prijzen voor vakanties.

Een dramatisch reisjaar

Het jaar 2020 is een jaar dat niet alleen de horeca, maar ook de reisbranche financieel héél hard raakte. Veel bedrijven verloren 80% van hun omzet, en konden maandenlang geen reizen uitvoeren óf alleen naar een zeer select aantal bestemmingen. “Het was dramatisch. Met uitzondering van een beetje omzet in de zomer, toen enkele EU-bestemmingen naar Code Geel gingen, hebben we de rest van het jaar zo goed als núl omzet gedraaid”, vertelt reisondernemer Johannes Keuning, van het bekende reisplatform 27vakantiedagen.nl. “Dat betekent dus álle onnodige kosten schrappen, je eigen salaris tot een minimum beperken, interen op investerings- en spaarpotjes én een beetje creatief zijn. Wij zijn bijvoorbeeld reiskalenders gaan verkopen. Een paar duizend verkocht, maar toch: een doekje voor het bloeden.”

Weer 13 weken op slot

Ook de huidige nieuwe lockdown stemt de reiswereld niet bepaald vrolijk. Premier Rutte deed de dringende oproep om tot liefst half maart geen vakantiereizen te maken. “De lockdown van 5 weken betekent voor ons in feite dat we 13 weken op slot gaan”, aldus Frank Oostdam, voorman van brancheorganisatie ANVR. “De reissector voert al 10 maanden geen pakketreizen uit naar oranje bestemmingen en als gevolg van het nieuwe negatieve reisadvies ook de komende drie maanden niet. Wij nemen onze verantwoordelijkheid! Nu de individuele reiziger nog”. Oostdam doelt op het feit dat losse vluchten en hotels wél gewoon nog geboekt kunnen worden. Iedereen die op vakantie ging naar een ‘Oranje’ bestemming, deed dat niet met een reisorganisatie. “Terwijl de reisbranche wel vaak de schuld kreeg”, aldus Keuning.

‘Travel will bounce back’

Maar: “travel will bounce back”, aldus veel kenners uit de reisbranche. Directeur Steven van der Heijden van Corendon constateert nú al een opleving van boekingen voor vakanties 2021. Veel reisorganisaties hebben het zomeraanbod voor komend jaar al vroeg klaar gezet en boekbaar gemaakt. „Dat helpt ook mee. Men wil toch graag zijn favoriete hotel zekerstellen, virus of niet. We verwachten in de eerste helft van komend jaar ook veel lastminuteboekingen. Iedereen is het zat om thuis te zitten”, aldus Van der Heijden tegenover De Telegraaf. Ook ANVR-baas Frank Oostdam bevestigt dat de belangstelling voor strand en cultuur over de grens onverminderd groot is. Volgens online-reisondernemer Johannes Keuning wordt de zomervakantie van 2021 één groot vakantiefeest. ““Mensen zijn het thuiszitten zó zat. Zodra het weer kan én mag, verwacht in een gekkenhuis qua vakantieboekingen. Zoals het nu lijkt gaan we nog voor de zomer het grootste deel van de EU-bevolking vaccineren. Ik ben dus hoopvol!”

Plaats een reactie