Op vakantie zonder ouders doe je zo

Jongeren zijn er op een gegeven moment aan toe en willen zelf op vakantie. Kamperen is dan het eerste waar ze aan denken.  

De vrees van pa en ma, de wens van jongeren: zonder ouders op vakantie. Op een gegeven moment is het zover. Ouders stemmen schoorvoetend in, de schooltas gaan aan de kant en dan is daar het moment dat jongeren in hun eentje of met een groepje vrienden naar een vakantiebestemming vertrekken. Of dat nu in eigen land is of in het buitenland, kamperen is in de meeste gevallen de meest aantrekkelijke (lees: betaalbare) optie. Ofwel op een gezinscamping of op een specifieke jongerencamping. Trouwens, kamperen is tegenwoordig weer helemaal je-van-het. Maar wel net even anders dan jaren geleden.

Er zijn altijd diehard kampeerders

Arie Stoffelen is universitair docent en onderzoeker toerisme geografie aan de Universiteit van Groningen. In 2018 gaf hij al aan dat de traditionele vorm van kamperen meer en meer uit de gratie raakt. Natuurlijk zijn er altijd nog de diehard kampeerders met een tentje, gasfles en twee stoeltjes. Ook zijn caravans niet van een camping weg te denken. Er is echter inmiddels meer behoefte aan andere vormen van kamperen. Volgens Stoffelen willen mensen vooral naar een camping met een verhaal. De standaard camping is dan ook veel minder populair aan het worden. Kampeerders zien meer heil in een communitycamping, een camping met veel gelijkgestemden. Bijvoorbeeld een camping waar een festival wordt georganiseerd voor mensen die van muziek houden. Of campings voor creatieven waar van alles wordt georganiseerd om die creativiteit ook tijdens de vakantie de ruimte te geven. In sommige gevallen wordt er van de kampeerder zelf verwacht een bijdrage aan de activiteiten te leveren. Iets waar je goed in bent, wat je passie is of wat je eens wilt uitproberen kun je aanbieden aan je mede-campinggasten. Van yoga tot plaatjes draaien en van voetbaltoernooitjes tot natuurwandelingen organiseren.

Overdag uitslapen en ’s nachts feesten

Of jongeren zich daar ook aan willen wagen, is de vraag. Zeker niet allemaal. De Spaanse camping waar met slechts een rugzak naartoe wordt getrokken, waar je overdag kunt uitslapen en ’s nachts kunst feesten, is ook nog altijd een hit. Dat zal niet zo snel veranderen. Maar wie dat drie keer heeft ervaren, zal mogelijk overstappen op een andere manier van kamperen. De volgende stap is misschien wel kiezen voor glamping. Dan gaat de leren tas (soms met laptop) mee, wordt er geslapen in heuse bedden en gekookt in het keukentje. En als het kouder wordt kan de houtkachel aan. Uiteindelijk willen ook jongeren een beetje meer comfort.

Plaats een reactie