Deel jij jouw scooter? Geef dit door aan je verzekering!

Er zijn maar weinig mensen die heel gelukkig worden van lange afstanden fietsen. Als je naar je werk moet en je fietst met forse tegenwind terwijl je al net iets te laat vertrokken was, begin je zweterig en plakkerig aan je werkdag. Geen wonder dus dat veel mensen kiezen om een scooter te kopen. Niet zelden wordt deze scooter door meerdere personen gebruikt; heb jij een dag vrij, dan kan je partner hem bijvoorbeeld gebruiken en vice versa. Wanneer je je scooter deelt, is het verstandig om dit ook door te geven aan je verzekering. Je bent ten eerste verplicht om je scooter te voorzien van een verzekering, maar het is ook belangrijk dat je je verzekering laat weten wie allemaal gebruikmaken van de scooter. Kortom, zorg dat je je scooter goed verzekert. Wij laten je zien hoe je dit doet.

De verplichte basisverzekering

Een scooterverzekering is in Nederland verplicht. Je mag zonder een goede verzekering niet met je voertuig de weg op. Afhankelijk van de leeftijd van je scooter is er altijd een scooterverzekering passend bij jou. We onderscheiden drie soorten verzekeringen: de WA-basisverzekering, de WA+ beperkt casco en de all-riskverzekering. Welke van deze drie opties voor jou de meest geschikte is, hangt af van de leeftijd van jouw scooter. Voor scooters ouder dan vier jaar wordt enkel de WA-basisverzekering aangeraden, de WA+ beperkt casco is interessant voor mensen met een scooter van tussen de twee en vier jaar en scooters tot twee jaar kunnen het beste de all-riskverzekering nemen. Leidend in deze keus is de dagwaarde van je scooter. Is deze namelijk lager dan de eventuele reparatiekosten die je moet betalen als je schade opgelopen hebt, dan is het verstandiger om een andere scooter te kopen dan om alle schade te laten herstellen.

Geef aan wie de scooter gebruikt

Je kunt online een passende bromfietsverzekering afsluiten. Op de site van jouw verzekeringsmaatschappij kun je de mogelijkheden bekijken en met een paar klikken op de muis je polis afsluiten. Geef hier ook direct aan dat je de scooter regelmatig deelt en geef de naam van deze persoon door. Waarom? Omdat dit voordelen oplevert voor het eigen risico. Sta jij geregistreerd maar gebruikt iemand anders je scooter en veroorzaakt deze een ongeluk, dan geldt een eigen risico van duizend euro. Wanneer deze persoon echter geregistreerd staat bij de verzekering als gebruiker van de scooter, dan is dit eigen risico slechts honderd euro. Dat scheelt dus veel geld en dat terwijl het maar een kleine moeite is om een andere gebruiker te registreren. Doe dit daarom vooral.

Heb je aanvullende verzekeringen nodig?

Een scooter of bromfiets heb je omdat je van A naar B wilt kunnen gaan. Krijg je pech, dan kan dit heel vervelend zijn. Vandaar dat je ook nog een aanvullende verzekering aan je pakket kunt toevoegen. Wat dacht je van pechhulp? Houdt je scooter er mee op, dan kun je je verzekeraar bellen die vervangend vervoer regelt. Zo kom je altijd thuis.

Plaats een reactie