Beginnende wijndrinker? Handige tips!

Ben je een wijndrinker in spe? Dan valt er nog een heleboel te ontdekken! Met wijn kun je namelijk heel veel kanten op. Ben je benieuwd waar je op kunt letten en hoe je de wijn vindt die bij jou past? Lees verder voor handige tips.

Begin met de klassiekers

De wereld van wijn is heel groot. Zo zijn er een heleboel wijnlanden, druifsoorten en type wijnen te vinden. Probeer vooral zoveel mogelijk te proeven! Dit maakt immers duidelijk welke wijn jouw voorkeur heeft. Het is ook grotendeels afhankelijk van het moment: de ene keer heb je trek in witte wijn, de andere keer juist in rode wijn. Start in ieder geval met het drinken van de klassiekers, want daarmee zit je altijd goed. Zo is Sauvignon Blanc wijn een alom geliefde witte wijn, met een fris smaakprofiel. Je proeft tonen van citrus en groen fruit. Het is dus een iets zure wijn, maar toch heel toegankelijk. Qua rode wijn begin je met bijvoorbeeld Merlot en Syrah.

Varieer met wijnlanden

Het is leuk om wijn te drinken uit verschillende landen. Zo zijn er alleen al de verschillende continenten: van wijn uit Zuid-Amerika tot wijn uit Afrika. Wat betreft Europese wijn is het gebruikelijk om te kiezen voor Franse, Duitse, Spaanse of Italiaanse wijn. Een mooi voorbeeld van Italiaanse wijn? Drink Valpolicella, een rode wijn uit Veneto. Je kiest hiermee voor een stevige wijn, maar dan met een zacht randje. Dit staat voor een ideale balans. En zo is er per wijnland een bijzondere keuze te maken – we raden aan om je hierin te verdiepen.

Wijn serveren bij de juiste temperatuur

Serveer wijn bij de juiste temperatuur: dit kan per fles verschillen. Rode wijn drink je warmer dan witte wijn. Al is het ook weer niet altijd de bedoeling om rode wijn op kamertemperatuur te drinken – dit is eigenlijk een fabeltje. Het mag natuurlijk wel, maar een iets koelere drinktemperatuur is meestal optimaal. Het is een idee om aan een wijnkoelkast te denken, maar met wijn tijdig uit de reguliere koelkast halen, kom je ook een heel eind. En gebruik voor witte wijn juist een wijnkoeler, die je om de fles vouwt als je ‘m op tafel zet. Zeker bij warme dagen is dit een must-have. Al kun je de wijn ook steeds terugzetten in de koelkast, mocht deze in de buurt zijn.

Wijn op juiste manier drinken

Zit de wijn in het glas? Leer jezelf meteen aan om wijn op de juiste manier te drinken. Zo houd je het glas altijd bij het steeltje vast, en niet aan de bovenkant. Neem niet direct een slok, maar wals de wijn eerst in het glas, door het glas voorzichtig rond te bewegen. Daarmee komen de aroma’s beter vrij. Je mag best een beetje slurpen bij het nemen van een slok: je proeft de wijn op die manier zelfs beter.

Vorm van fles en etiket bestuderen

Bestel niet zomaar een fles wijn, maar let altijd op de vorm van de fles en het etiket. De vorm geeft vaak al weg om welke wijnsoort het gaat. Hoe slanker en subtieler de fles is, hoe lichter de smaak is. Een brede, ronde fles staat meestal juist voor een volle en complexe wijn. Op het etiket vind je de verdere benodigde informatie: van afkomst tot druifsoorten, evenals de ideale combinatie van wijn en spijs.

Wijn en spijs combineren

Dat brengt ons tot het laatste onderwerp: weet hoe je wijn en spijs combineert. Het is namelijk gebruikelijk om wijn te drinken bij bijvoorbeeld een diner – en om daarbij de juiste combinatie te maken. De basisregel is dat je een frisse, soepele witte wijn serveert bij lichte gerechten, zoals een salade of visgerecht. Een complexe, krachtige rode wijn past bij meer uitgesproken gerechten, zoals een stuk vlees of een romige pasta. Weer wat geleerd!

Plaats een reactie