Date of afspraak met een vriend(in) en bang dat het gesprek stroef loopt? Met déze tips is het gezellig!

Het overkomt ons allemaal weleens: een stroef gesprek. Maar leuk is natuurlijk anders. Ben je bang dat je een stroef gesprek tegemoet gaat? Omdat je je date nog niet goed kent, of omdat je een vriend(in) al heel lang niet hebt gezien. Probeer deze tips om het tot een gezellige ontmoeting te maken.

Lekkers om te eten en drinken

Het helpt als jullie iets te doen hebben tijdens het gesprek. Zorg daarom voor wat lekkers om op tafel te zetten, qua eten en drinken. Met koffie zit je bijvoorbeeld altijd goed: bied je gast bij binnenkomst een kopje koffie aan. En serveer het liefst smaakvolle koffie, denk aan koffie van Lavazza koffiebonen. Al valt er ook iets voor te zeggen om voor gemak te gaan, zodat je niet te lang bezig bent met de bereiding. In dat geval komen de koffiecups van Dolce Gusto goed van pas, waarbij je ook nog eens uit veel smaken kunt kiezen. Is het koffiemoment voorbij? Dan is het een idee om te dineren of borrelen, met hapjes en drankjes.

(Vragen)spel

Wat jullie ook kunnen doen? Een spel! Dit kan elk spel zijn, zoals een bordspel of kaartspel. Maar het gevaar van een langdurig spel is weer dat jullie niet aan een goed gesprek toekomen. Dan trekt het spel immers alle aandacht. Een ideale middenweg? Doe een vragenspel, met allerlei kaartjes om elkaar beter te leren kennen. Zeker tijdens een date is dit heel leuk om te doen! Het zorgt namelijk gegarandeerd voor gespreksstof. Ook durf je zo onderwerpen aan te snijden die normaliter wellicht niet zo gauw aan bod komen. Dat is dus nog een voordeel aan zo’n spel! Er bestaan een heleboel vragenspellen, die soms zelfs per type gesprek zijn ingestoken. Van vragen aan familieleden tot vragen voor je partner: hoe specifieker, hoe beter.

Stel genoeg vragen

Een gesprek valt stil als er niet genoeg vragen worden gesteld. Nu kun je dit voor de ander natuurlijk moeilijk invullen, maar neem zelf in elk geval voor om genoeg vragen te stellen. Je kunt vooraf al wat vragen bedenken, mocht je dit op het moment zelf lastig vinden. Toon oprechte interesse, want ook dit maakt dat het gesprek soepeler loopt. Dat betekent tevens dat je goed moet luisteren, om vervolgvragen te stellen bijvoorbeeld.

Inspirerende locatie

Hoewel het misschien makkelijk is om thuis af te spreken, kan dit ook een beetje saai zijn – zeker als jullie dit steevast weer doen. Ga een keer naar een inspirerende locatie toe. Dit kan van alles zijn! Denk aan een park, horecaplek, theater of museum. Om maar wat voorbeelden te noemen. Buiten de deur is er toch al gauw meer dat prikkelt, wat ook weer voor nieuwe gesprekken kan zorgen. Een simpele wandeling kan al genoeg zijn. Blijf daarom niet steeds maar op de bank hangen, maar ga er lekker op uit. Hier kun je ook een activiteit doen, zoals dineren of winkelen, wat ook nog eens voor een leuke herinnering zorgt.

Omarm de stilte

Tot slot: af en toe een stilte is heus geen ramp. Sterker nog, het hoort bij het gesprek. Word hier dus niet direct zenuwachtig van, want dit maakt het alleen maar lastiger om het gesprek weer op gang te krijgen. Probeer de stilte te omarmen. Het is dan misschien niet de bedoeling dat het heel lang stil is, maar een korte stilte is soms juist wel fijn. Het zorgt voor rust in een gesprek!

Plaats een reactie